Ontdek de voor- en nadelen van freelance, detachering en detavast. Welke vorm past bij jou?
In deze blog nemen wij je graag mee in een aantal verschillende dienstverbanden die er bestaan in het vervullen van opdrachten bij opdrachtgevers voor bijvoorbeeld financiële vraagstukken. Maar ook in andere branches komt dit zeker voor. Wij behandelen in dit geval drie vormen, namelijk: freelance, detachering en detavast. Ben jij benieuwd wat de voor- en nadelen van deze vormen zijn en wil jij ontdekken wat het beste bij jou past? Lees snel verder!
De termen freelance en zzp worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen hetzelfde. Als freelancer of dus zzp’er werk je zelfstandig en ga je geen vast dienstverband aan met de opdrachtgever. Je voert in zo’n geval zogenoemde interim opdrachten uit als zelfstandig ondernemer. Een van de grootste voordelen van freelancen is de vrijheid. Je bent tenslotte eigen baas en jij bepaalt wanneer jij jouw opdrachten uitvoert. Jij kiest hierbij welke opdrachten je wel of niet aanneemt en je kan zelf een uurtarief vaststellen die ook nog eens hoger is dan mensen in loondienst.
Natuurlijk biedt freelancen niet alleen maar voordelen, zo zijn er ook een aantal aandachtspunten die je zeker als starter moet realiseren. Als eigen baas ben jij ook zelf verantwoordelijk voor de oude dag en dien je een vangnet op te bouwen. Je bouwt namelijk geen automatisch pensioen op. Daarnaast ben je in beginsel niet verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid, dit dien je zelf te regelen. De financiële rompslomp is dus vaak hetgene wat mensen tegenhoudt om zich als zzp’er op de arbeidsmarkt te positioneren. Ook heb je middels freelancen slechts tijdelijke opdrachten, met geen zekerheid op een nieuwe aansluitende opdracht. Jij bent hierbij zelf verantwoordelijk voor het zoeken van nieuwe werk.
Naast freelancen, is detachering ook een veel voorkomende vorm van het vervullen van interim opdrachten bij bedrijven. Wat is detachering precies? Bij detachering treedt de werknemer in dienst bij een bedrijf, maar werkt op een andere locatie voor een opdrachtgever. Het bedrijf waar de werknemer in dienst treedt, is verantwoordelijk en draagt het werkgeversrisico voor de werknemer. Het voordeel voor jou als werknemer is dat het op deze manier toch mogelijk is om bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken te nemen. Het is daarbij wel mogelijk om onder een vast dienstverband bij één werkgever werkzaam te zijn. Tijdens de detacheringsperiode vervult de werknemer verschillende interim opdrachten uit bij diverse bedrijven. Het voordeel voor jou als werknemer is dat je snel en gevarieerde werkervaring opdoet binnen verschillende organisaties. Daardoor ontwikkel jij je snel en blijf je groeien in kennis en kunde. Een nadeel kan zijn dat je minder betrokken raakt binnen de organisatie omdat je steeds tijdelijke werkzaamheden verricht en daardoor de binding met collega’s mist. Echter verschilt dit per bedrijf en is het aan de werkgever om een goede onderlinge sfeer te creëren. Aan het einde van deze blog vertellen wij hoe we dat bij Staan doen.
In dit stuk bespreken we een, voor sommigen wellicht, vrij nieuwe term: detavast. Wat betekent detavast? En wat zijn de voordelen of nadelen van detavast dienstverband voor jou als werknemer? De naam verraadt het eigenlijk al. Detavast is een soort dienstverband waarbij de combinatie gemaakt wordt tussen detachering en vaste werving & selectie. Bij een detavast dienstverband is er een contract opgemaakt waarin is afgesproken dat de desbetreffende werknemer eerst een periode in de detacheringsvorm te werk gaat. Na deze periode worden de werkzaamheden hoogstwaarschijnlijk verlengd met een vast dienstverband bij dezelfde opdrachtgever. Dit heeft een groot voordeel voor de opdrachtgever. Het bedrijf krijgt namelijk de kans om jou als werknemer op langere termijn te beoordelen voordat ze jou in vaste dienst laten treden.
Maar wat zijn dan de voordelen van detavast voor jou als werknemer? Vanuit een detavast dienstverband heb je een uitstekende onderhandelingspositie, omdat jij al langere periode bij het bedrijf bent en dus precies weet hoe het bedrijf in elkaar zit. Dit is een voordeel voor jou ten opzichte van een nieuwe kandidaat. Omdat jij in deze positie zit, biedt dit betere onderhandelingsmogelijkheden, want het bedrijf neemt jou liever aan dan iemand die nog onbekend is met de organisatie. Daarbij krijg je bij in de meeste gevallen dus een vast contract, wat ook zeer waardevol is, wanneer jij je als werknemer wil binden aan de organisatie. Echter zit je voor het einde van de detacheringsperiode nog nergens permanent aan vast. Een nadeel bij de detavast constructie is dat jij als werknemer geen kijkje kan nemen in verschillende rollen bij verschillende bedrijven, maar in beginsel start bij één partij.
De belangrijkste punten:
Wij zijn een financiële dienstverlener op het gebied van Finance & Control. Onze Finance Professionals in dienst vervullen middels verschillende interim opdrachten mooie finance rollen bij Top 500 organisaties, waardoor zij zich enorm kunnen ontwikkelen. Door op interimbasis te werken, kunnen zij een kijkje nemen bij verschillende bedrijven in een relatief korte tijd. Daarnaast vinden wij dat mensen je bedrijf maken en daarom is een goede band met collega’s onmisbaar. Om deze band te creëren, organiseren wij met regelmaat vrijmibo’s, kwartaalborrels, wekelijkse sportactiviteiten om ook onze Finance Professionals betrokken te laten voelen binnen onze organisatie.
Voor de beginnende financial hebben wij het Finance Traineeship ontwikkeld. Voor de meer ervaren financial hebben wij het Business Partner Program of zelfs Executive Controlling Program. In alle drie de gevallen start jij direct met een vast contract. Ben je geïnteresseerd? Klik hier.